Wednesday, April 25, 2007

Agama Rasmi Thailand & AP Bukan Islam-Ketua Perkampungan Islam Hadhari

Assalamualikum Saudara-saudara ku,

Ingatlah hari ini tanggal 25 April 2007, sebagai hari umat islam di Malaysia terus dibuai mimpi di kala ketika rakyat Thailand berserta 500 sami Budhha berkumpul secara aman dihadapan Parlimen Thailand untuk menuntut kerajaan mereka memaktubkan Agama Buddha sebagai agama rasmi Thailand didalam Perlembagaan Thailand. http://www.bangkokpost.com/topstories/topstories.php?id=118329
Jika Kerajaan Thailand bersetuju, ini akan menjadikan Thailand mengikut jejak Indonesia yang mengakui Islam sebagai Agama Rasmi dalam Perlembagaan Indonesia. Adakah Negara Malaysia masih mahu ketinggalan sesungguhnya, agama lain juga bebas diamalkan di kedua-dua Negara tersebut ? Mahukah kita berusaha menobatkan agama Islam sebagai agama Rasmi dalam Perlembagaan Malaysia terus mengangkat Malaysia sebagai Negara Islam yang sederhana.


Apa yang kita semua faham dengan Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Perlembagaan Malaysia, mengandungi 181 perkara, adalah undang-undang tertinggi di Malaysia. Perlembagaan Malaysia telah dirangka berdasarkan nasihat daripada Commision Reid yang telah melakukan kajian dalam tahun 1956. Perlembagaan berkenaan berkuatkuasa sejurus selepas kemerdekaan pada 31 Ogos, 1957. Adakah Perlembagaan Malaysia boleh dipinda. Jawapannya, YA, boleh! Untuk meminda perlembagaan, satu majoriti 2/3 bersetuju kepada pemindaan ini memerlukan persetujuan pada kedua-dua pada kedua-dua dewan di Parlimen. Merujuk kepada pakar perlembagaan Shad Saleem Faruqi, Perlembagaan Malaysia telah dipinda 42 kali selama 48 tahun selepas kemerdekaan sehingga 2005. Bagaimanapun, seperti mana beberapa pindaan telah dibuat setiap kali, beliau menganggarkan bilangan sebenar pindaan indidvidu adalah pada sekitar 650. Apabila ditanya sekiranya "semangat dokumen sebenar telah dicairkan", beliau menjawab "memang tidak syak lagi." Perlembagaan Malaysia dibahagikan kepada 13 bahagian yang mana setiap bahagian mengandungi satu atau lebih artikel yang relevan.


Walaubagaimanapun, secara langsung hanya ada beberapa peruntukan sahaja yang menyentuh tentang Islam dan umat Islam, terutamanya Perkara 3(1), 11,12(2), 121(1A) dan juga Jadual Kesembilan. Peruntukan-peruntukan lain yang perlu diambilkira termasuklah Perkara 10(4), Perkara 150(6A) dan 159(5).

Perkara 3(1) mengisytiharkan bahawa Islam adalah agama persekutuan. Ini menarik kerana ia seolah-olah memberi isyarat bahawa Persekutuan Malaysia mempunyai agama dan dengan demikian negara mempunyai tanggungjawab untuk melaksanakan Islam. Turut menarik untuk disebutkan ialah sumpah jawatan Yang di-Pertuan Agong - yang meskipun tidak diberikan kedudukan sebagai ketua agama persekutuan - yang diberi tanggung jawab melaksanakan Islam.

Peruntukan mengenai kebebasan beragama di bawah Perkara 11 jelas sempit dan meletakkan Islam sebagai faktor penting. Ini jelas jika kita lihat fasal (4) yang membataskan ruang lingkup kebebasan agama-agama lain. Batasan ini jelas tidak dikenakan kepada Islam. Perkara 12(2) memberi kebenaran kepada penggunaan wang awam di dalam pelaksanaan Islam. Sementara itu Perkara 121(1A) melindungi kedudukan dan bidangkuasa mahkamah syariah dari mahkamah sivil. Jadual Kesembilan umumnya menyediakan asas bagi pelaksanaan sebahagian daripada tuntutan Islam; sama ada yang disebut dengan jelas atau pun di bawah prinsip siasah syari 'iyyah.

Tiga peruntukan yang dinyatakan di atas -10(4), 150(6A) dan 159(5) - memberi perlindungan kepada Islam kerana melalui peruntukan-peruntukan ini Islam tidak boleh digantung atau dimansuhkan, baik melalui pindaan biasa atau pun melalui darurat. Islam juga tidak boleh dibincangkan secara sewenang-wenang atas nama kebebasan bersuara yang dijamin oleh Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.
Walaupun secara umumnya setiap peruntukan perlembagaan berdiri sendiri ruang lingkup dan kesannya perlu diteliti dengan melihatnya secara keseluruhan; ia tidak boleh dilihat secara serpihan. Ini kerana perlembagaan adalah sebuah dokumen yang perlu dilihat secara total. Dengan demikian meskipun setiap peruntukan secara umumnya berdiri sendiri ia tidak boleh dibaca secara bersendirian. Inilah yang perlu ditekankan di dalam debat mengenai hak kebebasan beragama sekarang. Selain itu peruntukan berkenaan juga perlu difahami dalam konteks yang tertentu; khususnya jika konteks yang khusus ini tidak dinafikan oleh perlembagaan.

Selain peruntukan-peruntukan yang disebutkan di atas kita tidak boleh mengabaikan peruntukan-peruntukan di dalam perlembagaan-perlembagaan negeri yang turut menunjukkan pengaruh dan kandungan Islam. Di negeri-negeri Melayu -yakni Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu, Perak, Selangor, Pahang, Negeri Sembilan dan Johor - ini amat jelas di dalam soal kelayakan dan perlucutan sultan, waris takhta dan seumpamanya. Sumber dari http://www.darulkautsar.com/umum/perlembagaan.htm


Saudara- saudaraku,

Didalam Perlembagaan Malaysia yang telah telah berusia lebih 50 tahun dengan lebih 42 pindaan, adakah peruntukan Perlembagaan Malaysia masih relevan? Jawapannya sudah pasti YA! Perlembagaan Malaysia masih relevan dan jelas sumber diatas mengatakan kedudukan istimewa agama islam secara tidak langsung dan dapat diterima dengan baik oleh agama lain tanpa pertumpahan darah sejak merdeka. Perlembagaan Malaysia yang begitu ampuh juga memaktubkan kontrak sosial dalam usaha mewujudkan penggantian beri-memberi atau quid pro quo melalui Perkara 14–18.

Alhamdulillah, selama ini masyrakat Malaysia yang dianggotai 3 kaum utama dan puluhan kaum lain, 5 agama utama dan beberapa agama lain hidup dengan aman dan harmoni dibawah Perlembagaan Malaysia.

Lebih-lebih lagi beberapa langkah utama kerajaan pimpinan Dato Seri Abdullah Badawi yang telah membelanjakan hampir ratusan juta dalam mewujudkan kesedaran terhadap Islam Hadhari dan sehingga kini masyarakat bukan islam telah dapat menerima dengan baik dan yang terbaru Utusan Malaysia dalam edisi 24 April 2007 melaporkan ;

KUALA LUMPUR 23 April – Ahli Parlimen bukan beragama Islam akan dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perkampungan Islam Hadhari di peringkat Parlimen yang mereka wakili.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Abdullah Md. Zin berkata, perkara tersebut diputuskan setelah kerajaan meluluskan perbelanjaan sebanyak RM11.25 juta untuk mengadakan perkampungan Islam Hadhari di semua Parlimen.

‘‘Setiap Parlimen akan mendapat peruntukan sebanyak RM50,000 untuk mewujudkan Majlis Perkampungan itu yang bertujuan memberi penjelasan mengenai konsep Islam Hadhari kepada penduduk.

“Kerajaan tidak nampak perkara ini boleh menimbulkan kontroversi kerana dengan pelantikan itu menjelaskan lagi kepada semua pihak mengenai Islam Hadhari yang begitu menekankan soal sederhana, tidak ekstremis dan boleh diterima oleh semua tanpa sebarang masalah,” katanya selepas Majlis Penyerahan Cek sebanyak RM50,000 Perkampungan Hadhari Peringkat Parlimen kepada 199 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) di Hotel Legend di sini, hari ini.

http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2007&dt=0424&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_04.htm

Jelas, usaha kerajaan telah membuahkan hasil. Ahli Parlimen yang mewakili rakyat bukan islam telah dapat menerima Islam Hadhari dengan baik. Sehubungan itu, apalah kiranya usaha Kerajaan dalam memartabatkan agama islam di rancakkan lagi pengisytihiran Islam sebagai Agama Rasmi Malaysia dalam Perlembagaan Malaysia dan mengisytiharkan Malaysia secara sah sebagai Negara Islam.

Sebagai muslimin dan muslimat usaha ini wajar di perjuangkan sehingga mecapai matlamat. Ironinya, laman web ini bukan bertujuan menghina Perlembagaan Malaysia, langsung tidak bertujuan menghina agama lain, malah amat menghormati kelancaran amalan agama lain, bukan untuk mewujudkan suasana tidak selesa dan tidak sesekali ingin mengancam agama bukan islam. Perjuangan ini memanfaatkan semua pihak dan menjamin masa depan yang lebih cerah kepada kepelbagaian latar belakang seluruh rakyat Malaysia. Perjuangan ini jelas untuk mengelakkan manupulasi pihak berkepentingan, mematikan usaha pihak berkepentingan serta terus mengawal perkembangan tidak sihat serta anasir-anasir jahat dari semua agama. Seperti yang masyrakat umum mengetahui, isu agama di Malaysia telah dipropagandakan pihak tertentu dalam mencapai cita-cita mereka seperti kes V.Moorthy, Nyonya Teh, Lina Joy, kes pembaptisan 100 anak Melayu di Ipoh dan banyak lagi yang dibendung akhbar utama Negara.

Semua kejadian tersebut terjadi dan tiada penyelesaian dapat dicapai kerana ketiadaan undang-undang yang memaktubkan satu agama sebagai agama rasmi dalam Perlembagaan Malaysia. Jelas, dalam Perlembagaan Malaysia telah meletakkan agama Islam sebagai Agama Persekutuan tetapi tidak dari segi undang-undang Malaysia lantas mencetus masalah demi masalah. Seumpama barah yang jika tidak dibendung akan membawa maut.


Saudara-saudaraku dan pembaca yang budiman,

Penulis adalah Islam sederhana dan merupakan darah campur dari kacukan Melayu-Cina dan jika dibandingkan dengan apa yang dilalui keluarga penulis dahulu hingga kini, sudah pasti kini adalah waktu terbaik untuk mencegah barah ini dari merebak. Agama Islam jelas menghormati dan tidak menghalang agama bukan islam jauh sekali mengancam dalam apa jua cara pun. Setelah lebih 50 tahun agama Islam di Malaysia telah membuktikan kesederhanaan Islam. Rakyat dari pelbagai latar belakang aman dan selamat dalam menjalani kehidupan dan melakukan ibadat mengikut tuntutan agama masing-masing. Adakah kiranya Perlembagaan Malaysia yang menyebut agama Islam sebagai Agama Persekutuan dipinda sebagai Agama Rasmi dan Malaysia dikenali sebagai Negara Islam meberi impak buruk kepada kita yang telah 50 tahun bersama mebangunkan Negara Malaysia tercinta ini. YA, Malaysia tidak akan berada di kedudukan hari ini tanpa Melayu, Cina, India dan lain-lain bersatu dan bertolak ansur serta saling memahami. Malaysia tidak akan mempunyai masjid, kuil, tokong, gereja dan lain-lain pusat ibadat antaranya yang terbesar di Asia Tenggara tanpa kerjasama dan hormat-menghormati antara Agama Islam.

Adalah amat diharap, tuntutan Malaysia sebagai Negara Islam dapat diberi perhatian dan dikaji dengan mendalam oleh Kerajaan Malaysia.

Amin.

2 comments:

Faris Musa said...

Hubungan dan Konspirasi Anwar-Najib -Malaysiakini
Sila layari http://www.keadilantruth.blogspot.com/
Nampaknya sejak laporan kes liwat Anwar Ibrahim dibuat 28 Jun lalu, bukan sahaja Anwar yang bersusah payah mempertahankan dirinya malah juga kini Najib dan Rosmah pula yang semakin tidak nyenyak tidur.
Pertembungan diantara Anwar-Najib untuk menjadi Perdana Menteri semakin hebat. Daripada maklumat yang diperolehi, pembantu kepada Anwar Ibrahim, Saiful Bukhari telah ditangkap oleh polis dan dipaksa untuk membuat laporan polis terhadap Anwar di atas tuduhan liwat.
Krisis telah bermula. Najib yang semakin tersepit di atas pengakuan bersumpah yang dibuat oleh Raja Petra Kamarudin terpaksa menggunakan taktik kotor sebegini untuk menjatuhkan maruah Anwar Ibrahim.
Melihat kepada senario ini, ada pemerhati politik berpandangan bahawa isu liwat ini sebenarnya mempunyai serampang dua mata iaitu untuk menjatuhkan Anwar-Pembangkang dan Najib. Jika ramalan dan telahan ini betul bermakna ada pihak ketiga yang bermusuhan dengan kedua-dua mereka iaitu Anwar dan Najib yang mencari kesempatan untuk memburuk-burukkan pemimpin ini.
Logiknya ada apabila Anwar semakin hampir untuk merampas Putrajaya dan Najib dikatakan mungkin akan bertanding jawatan Presiden Umno. Maka dari teori ini anda mungkin boleh berfikir siapa di belakang isu ini ..........(untuk menambahkan koleksi orang-orang yang mungkin terlibat di belakang Saiful - sebelum ini orang tuduh Najib sekarang tambah seorang atau dua lagi )...SIAPAKAH ORANG ITU?
Penasihat PKR pernah mendakwa bahawa Mohd Saiful Bukhari Azlan beberapa kali bertemu Rosmah Mansor, selain rapat dengan Datuk Seri Najib Razak dan pegawai khasnya Khairil Anas Yusof.
"Saiful Bukhari mempunyai hubungan yang rapat dengan Khairil Anas dan Najib. Beliau bertemu berulang kali dengan Khairil Anas dan Rosmah," katanya. "Beliau bukan pegawai peribadi saya. Beliau mempunyai hubungan yang kuat dengan Najib."
Mantan Timbalan Perdana Menteri itu berkata beliau akan mendedahkan bukti dakwaannya dalam masa terdekat.
Kesimpulan pada kenyataan Anwar telah membayangkan betapa beliau cemburu dengan pasangan gaynya Saiful Bukhari dan berkemungkinan berlakunya pertengkaran dan ugutan diantara mereka berdua hingga memaksa Saiful membongkar hubungan seks liwat mereka.
Perkara yang sama juga pernah terjadi di pejabat TPM di mana berlakunya pertengkaran diantara Khairil Anas dan Wan Shihab oleh kerana terlalu cemburu kepada Najib yang sering memihak kepada Kharil Anas.… Dahulunya mereka berdua ini dikatakan begitu intim dan rapat sebelum mereka berpecah kepada dua jabatan yang lain.
Di mana Khairil Anas kini menjaga Najib dan Wan Shihab pula menjaga Datin Rosmah.
Khairil Anas, Wan Shihab dan Saiful Bukhari adalah tergolong diantara anak-anak ikan Najib. Mereka mempunyai hubungan seperti pasangan kekasih. Bezanya mereka ini lelaki dan sukar untuk kita ramalkan.
Bukan Anwar sahaja yang begitu rakus dengan kaum lelaki, tetapi tidak kurang dengan Najib. Bezanya, Najib begitu pandai menyembunyikannya dan begitu berhati-hati menyembunyikan status sebenarnya.
Amat memalukan apabila Najib sanggup mengambil anak-anak ikannya bekerja di pejabat TPM. Khairil Anas yang berkhidmat di Uia sekarang bertugas sebagai penulis ucapan Najib pada bahagian dasar dan penyelidikan.
Anwar-Najib rupanya sama miskipun orang yang berlainan. Moral kedua mereka amat hancur. Selayaknya digelar pemimpin al-juburi. Mereka hanya tahu menggunakan keadaan untuk meneruskan hayat mereka samada dari segi kehidupan ataupun berpolitik. Sungguh hina dan tidak bermaruah.
Perkumpulan kesemua anak ikan yang ditempatkan sepejabat sebenarnya memudahkan Najib menyelia segala tindakan mereka. Jika mereka cuba untuk curang, maka senanglah Najib mengambil tindakan tatatertib sepertimana ‘tindakan wajib’ yang dilakukan oleh Anwar terhadap Saiful hinggakan Saiful sudah tidak tahan lagi diperlakukan.
Disebabkan itu jugalah Khairil Anas dan Wan Shahab tidak boleh ke mana-mana selain melekat bersama Najib. Dan Rosmah pula terpaksa mendiamkan diri kerana dia juga telah lama memasang angan-angan untuk menjadi “First Lady”.
Apa sudah jadi dengan Malaysia ini. Kenapa? Sudah tiada lagikah anak-anak muda yang ikhlas bekerja untuk membantu Najib mentadbir negara? Kenapa Najib sanggup mengambil mereka yang kurang akhlak bekerja dipejabat TPM semata-mata untuk memuaskan nafsunya.
Ramai lagi anak-anak muda yang mempunyai potensi besar yang boleh membantu Najib mentadbir negara ini. Sikap Najib memang begitu jijik sekali. Beliau tidak layak digelar pemimpin nombor dua negara apatah lagi hendak menerajui negara ini pada masa akan datang.
Majoriti ulama iaitu Malik, Abu Yusuf dan Muhammad (dua orang murid Abu Hanifah), Syaf`ie dan Ahmad mengatakan hukuman liwat ialah bunuh dan ia termasuk jenayah hudud (Dr. Ahmad Fathi Bahnasi, Madkhal al-Fiqh al-Jina'I al-Islami, m.s: 60).
Pertama, liwat sama hukumnya dengan berzina. Tetapi, dosa liwat lebih besar daripada dosa berzina. Malah Rasulullah s.a.w melaknat golongan yang meliwat isteri melalui dubur.Menurut Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w telah bersabda:"Sesiapa yang mendatangi wanita atau isteri melalui dubur (liwat) atau menemui tukang tilik lalu membenarkan apa yang dikatakannya, sesungguhnya dia telah kafir (tidak mengimani) risalah yang telah diturunkan kepada Muhammad s.a.w." – Hadis riwayat al-Darimi.Kedua, sesiapa yang melakukan maksiat berterusan digelar sebagai ahli fasiq sama ada dosa besar atau dosa kecil. Hakikatnya, tidak sah ahli fasiq mewalikan anak perempuannya. Namun, jika dia telah bertaubat pasti ALLAH menerima taubatnya kecuali syirik. Jika syirik, dia wajib melafazkan kembali
Kalimah syahadah kerana telah murtad.Firman ALLAH S.W.T:"Sesungguhnya ALLAH tidak mengampunkan sesiapa yang mensyirikkan_NYA tetapi mengampuni dosa selain daripada itu." – Surah al-Nisa'': 116.Ketiga, hukuman bagi perbuatan liwat sama ada peliwat atau mangsa liwat secara rela ada sedikit perbezaan dengan hukuman zina. Penzina

Ana alFaqir Ila 'Afwi Robbih said...

Assalamualaikum,

Terima kasih kerana memautkan web/blog anda kepada www.darulkautsar.com.. Disebabkan serangan siber baru-baru ni web tersebut telah dihapuskan..dan untuk menggantikan web tersebut kami membangun semula web dengan nama www.darulkautsar.net.. Kami masih mengekalkan konsep dan kandungan web asal.

Kami amat-amat menghargai sokongan anda dan amat berharap sekiranya anda dapat membuat pautan semula ke www.darulkautsar.net. Juga kami amat berterimakasih sekiranya anda dapat mewar-warkan kewujudan web kami kepada kenalan-kenalan.

Semoga usaha kita diberkati Allah dan bermanafaat untuk kehidupan kita di dunia dan akhirat.


Wassalam.

Pasukan Pengendali www.darulkautsar.net